Despre criza vaniliei


Update 16.09.2018

De la momentul publicării acestei pagini, prețul vaniliei din Uganda a trecut de 460 USD / kg. și cel al vaniliei din Madagascar de 500 € / kg. Din păcate nu se întrevede o îmbunătățire a situației în viitorul apropiat...

Piața vaniliei trece de câțiva ani printr-o criză majoră. De mai bine de trei ani, prețul vaniliei crește constant în vreme ce calitatea acesteia a scăzut an de an. Acum trei ani ne asiguram stocuri de vanilie din Madagascar cu cca. 50$/kg. însă acum ne este greu să găsim vanilie cu 400$/kg... Ați citit bine: 400$/kg... În plus, șansele de a cumpăra vanilie de proastă calitate sunt mai mari decât oricând întrucât, de teamă să nu fie furate, fermierii culeg păstăile de vanilie cu mult înainte de maturare ceea ce înseamnă că păstăile de vanilie conțin un procent infim de vanilină naturală. Situația este atât de gravă încât Guvernul din Madagascar a trebuit să ia măsuri urgente de oprire a acestui fenomen care distruge încrederea într-o sursă de venit atât pentru Guvernul din Madagascar cât și pentru o mare parte a populației ce depinde de culturile de vanilie.

Odoo CMS- Sample image floating

În aceste condiții am renunțat acum un an să mai asigurăm stocuri de vanilie din Madagascar și ne-am orientat către alte piețe care oferă vanilie de cea mai bună calitate la prețuri rezonabile. Ultimele două loturi de extract de vanilie au fost făcute cu vanilie Bourbon provenind din Uganda și trebuie să recunoaștem că ne-am îndrăgostit de păstăile de vanilie dolofane ce musteau de aromă și la care puteai vedea cu ochiul liber cristalele de vanilie. O vanilie cu o aromă fantastică cu tente de ciocolată și cireșe. Obiceiurile proaste însă se prind repede și pe lângă variațiile de preț absurde ce dublează sau chiar triplează prețul vaniliei provenind din aceași recoltă, primim informații referitoare la același mod de falsificare al produsului final de către fermierii din Uganda pentru același motiv: teama de a nu le fi furate recoltele. Variațiile de preț sunt subiective și funcționează pe principiul ”Dacă pot cere mai mult, de ce să n-o fac?”... A fost un ciclon în Madagascar în luna Martie? Hai să creștem prețul vaniliei din Uganda de la 195$ la 328$/kg. Se preconizează câteva luni mai târziu o recoltă slabă de vanilie în Madagascar în luna Octombrie 2017 ? Creștem prețul vaniliei din Uganda de la 328 la 417$/kg... Aceeași vanilie! Să mai pomenim de costurile de transport, taxe vamale (6%) și TVA aplicat în vamă (încă 9%)?

Facem eforturi mari pentru a asigura stocuri de vanilie însă apelăm la înțelegerea Dumneavoastră în cazurile în care avem pauze în furnizarea de extract de vanilie și mai ales dacă prețul de vânzare ține cont de creșterile nebune de preț pe care le suportăm de ceva vreme. În plus, ne punem problema dacă ar trebui să susținem aceste creșteri de preț cumpărând vanilie la un preț exagerat... Merită oare să susții această lăcomie?

Vă asigurăm că, spre disperarea răbdătoarelor noastre contabile :)), pentru o perioadă de timp, prețul cu care vom vinde extractul de vanilie va fi foarte aproape sau chiar mai scăzut decât de prețul de cost. Știm că extractul de vanilie este favoritul tuturor dar aveți acum șansa să încercați și celelalte extracte la fel de fantastice și naturale pe care le producem!

Odoo CMS - a big picture