Păstăi de vanilie din Madagascar

Despre Extractul de vanilie

U.S. Food and Drug Administration specifică standardul minim pentru a eticheta un produs drept Extract de Vanilie și anume:

  • Cantitatea minimă de vanilie folosită trebuie să fie de 100 gr. de vanilie per litrul de alcool;
  • La finalul procesului de percolare produsul nu poate avea mai puțin de 35% alcool.

Deși nu există standarde minime în UE ci doar reglementări referitoare la trasabilitate și reguli minime de igienă în procesul de producție, reglementările UE fac referire la standardele FDA în documentație (whitepapers) și am ales să folosim standardele FDA pentru că… cel puțin acolo există un standard! Lipsa standardelor în UE face ca termenul de extract de vanilie să fie abuzat și să existe pe piață zeci de variații de produse care, în spiritul standardului minim stabilit de FDA, nu ar trebui să poată fie etichetate drept extract de vanilie. În UE doar cumpărătorii finali pot stabili un standard evitând produsele sub-standard vândute drept extract de vanilie.

Pornim această discuție de la o experiență pe care am avut-o recent cu unul din produsele Sonnentor etichetat drept Extract de Vanilie dar pus în categoria Uleiuri esențiale de majoritatea vânzătorilor acestor produse.

I-am contactat și am încercat să înțelegem ce anume vând. Este extract de vanilie sau ulei esențial pentru că nu poate fi amândouă… Nu detaliem discuția ci doar intrăm direct în concluziile discuției și anume, cei de la Sonnentor spun că sunt ok pentru că, în acord cu reglementările UE, pot eticheta produsul lor ca Extract de vanilie…

Main ImageHover Image

Ușor de observat că acel produs este și condiment și pentru uz extern și pentru aromaterapie dar nu poate fi un extract de vanilie pentru că nu îndeplinește rigorile standardelor minime care, chiar dacă sunt emise de o autoritate din afara UE, sunt emise pentru a proteja clientul final de a fi păcălit cu imitații sau produse sub-standard și de o slabă calitate… În acord cu lipsa standardelor UE, ce ne-ar împiedica să punem doar 25 gr. sau 50 gr. de vanilie per litrul de alcool? În afară de clientul care plătește pentru acel produs și nu s-ar putea plânge că a fost păcălit, cine altcineva și-ar da seama?

Asta este și problema pe care o ridicăm în acest articol: UE nu reglementează în vreun fel extractele naturale și nu stabilesc un standard minim de calitate pentru aceste produse. Oricine poate vinde un asemenea produs, indiferent ce anume pune în sticlele pe care le cumpărați și dacă nu vă convine, nu vă puteți plânge undeva pentru că nu există un  standard minim de calitate.

Acest articol are la început o notă care specifică foarte clar ce anume poate fi etichetat drept extract de vanilie: acel produs unde s-au folosit minim 100 gr. de păstăi de vanilie per litrul de alcool și care la sfârșitul procesului de percolare are minim 35% alcool. Un extract PUR certifică faptul că nu s-au adăugat în extract alte ingrediente de aromă (vanilină artificială, caramel. etc) și aroma provine doar de la păstăile de vanilie.

Ajungem acum la o a doua problemă pe care termenul de extract o ridică și anume, constatăm că, în mintea consumatorilor din România, termenul de extract înseamnă că produsul este unul concentrat. Nu este! Un produs natural nu poate fi mai concentrat decât ingredientul în sine!

Putem desigur să punem 200 gr. de vanilie / litrul de alcoool (2 fold) sau 300 gr. (3 fold) sau 500 gr. (5 fold). Realitatea este că produsele cu mai multă vanilie sunt mult mai concentrate dar puțină lume ar plăti pentru un produs în care costul vaniliei (cca. 400€/kg.) ar ridica mult prețul produsului finit. Am încercat acum câțiva ani să facem un lot cu 200 gr. de vanilie (2 fold) și am vândut doar 3 sticle din el… Pentru că prea puțini ar plăti pentru un produs cu concentrație de vanilie mai mare, restul le-am oferit cadou…

Din când în când primim feedback negativ de la persoane care nu au mai încercat extract pur de vanilie și constatăm aproape în fiecare situație că utilizatorii folosesc mult prea puțin extract de vanilie în rețetele lor. Am adăugat pe etichetă sugestia de utilizare de 1 lingură per 500 ml./gr. de compoziție și totuși primim astfel de recenzii…

Main ImageHover Image
Main ImageHover Image
Main ImageHover Image

Ce putem face atunci când am oferit un produs bun și toate informațiile dar persoana care a cumpărat produsul nostru decide să nu citească eticheta și să folosească produsul nostru așa cum crede de cuviință, pentru a se plânge mai apoi că nu este bun?

Nu ne victimizăm cumva și știm că un produs de calitate în care am investit timp, bani, suflet, nopți nedormite și toată energia noastră va fi apreciat de clienți. Restul este can-can, nu-i așa?

Alt exemplu de echivalare de la Nielsen Massey care vorbesc despre o lingură (15 ml.) ca echivalent pentru o păstaie de vanilie.
Alt exemplu de echivalare de la Nielsen Massey care vorbesc despre o lingură (15 ml.) ca echivalent pentru o păstaie de vanilie.
7 Comments
  • George Lupascu
    Posted at 09:17h, 22 noiembrie Răspunde

    Am cumparat de mai multe ori extractul vostru de vanilie si mi s-a parut mereu excelent… Ca sa nu mai vorbesc si de raportul calitate/pret unde nu prea vad cine putea face competitie. Nu mai bagati in seama toate parerile pentru ca nu merita energia consumata!

    • Cristian Andronie
      Posted at 09:44h, 22 noiembrie Răspunde

      Mulțumim mult pentru încredere! Ne bucurăm să aflăm că apreciați produsele noastre! ❤ O zi bună să aveți!

  • Cristina P.
    Posted at 09:29h, 22 noiembrie Răspunde

    Misto rau extractul de la sonnentor! Fac cu el o placinta de mere, bag ceva si in difuzorul de uleiuri esentiale si cu ce ramane il rog pe sot sa unga balamalele prin toata casa. :)) La banii aia cred ca merita!

    • Cristian Andronie
      Posted at 09:43h, 22 noiembrie Răspunde

      😂 Bună gluma! Poate decidem să facem și noi la fel exceptând însă faza gătitului unde vom folosi extractul nostru. O zi bună să aveți!

  • cezar
    Posted at 19:58h, 22 noiembrie Răspunde

    extractul de vanilie cu zahar invertit este extract sau ce anume este?

    • Cristian Andronie
      Posted at 14:40h, 23 noiembrie Răspunde

      Bună ziua Cezar! Întrucât zahărul invertit înlocuiește alcoolul menționat în standardele minime ale FDA, nici acela nu ar trebui etichetat ca Extract de vanilie ci ca Aromă de vanilie. O zi bună să ai!

  • Pingback:Ce nu am putut noi explica dar America’s Test Kitchen o face bine | Cloud Nine Factory™ ☁️ Gustă al nouălea cer! 🌈
    Posted at 19:41h, 24 mai Răspunde

    […] de aromă din păstaia de vanilie)! La fel de normal este de asemenea menționarea faptului că, extractele de vanilie produse sub standardele FDA, trebuie să conțină minim 35% alcool, ceea ce oferă negătit un miros și gust de alcool, miros […]

Post A Comment

20 − eleven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.