Extractul Pur de Vanilie – Cât de concentrat este?

Extractul Pur de Vanilie – Cât de concentrat este?

Primim frecvent feedback de la utilizatorii produselor noastre. Majoritatea utilizatorilor laudă produsele noastre în vreme ce unii se plâng că produsul este ”apă chioară”…

Sunt produsele noastre și ne este greu să vedem cum unii utilizatori consideră produsul nostru sub-standard, apă chioară și fără vreun gust… Ne punem mereu problema că nu livrăm un produs bun și mereu cercetăm, analizăm, comparăm și punem la îndoială munca noastră.

Care să fie explicația pentru care unii utilizatori laudă produsul în vreme ce alții îl critică? Este același produs!

Nu am găsit vreun răspuns la această întrebare și putem doar să bănuim de ce.

Credem că termenul ”extract” reprezintă cumva un concentrat în așteptările cumpărătorului. Am primit mult feedback pe această temă de la clienți care se așteaptă să folosească câteva picături de extract pentru a da gust de vanilie unui produs. Extract = concentrat… Nimic mai fals!

De fapt, ce înseamnă ”extract de vanilie” și ce anume este?

Produsele noastre urmează standardul U.S. Food and Drug Administration pentru simplul motiv că există. Ne uităm la ce fac marii producători de extracte naturale cum este Nielsen Massey și încercăm să facem produse cel puțin la fel de bune dar cu prețuri rezonabile pentru o piață sensibilă la prețuri cum este piața din România. Este oare posibil așa ceva? Desigur! O facem cu succes de câțiva ani. Ținem cheltuielile firmei la un minim acceptabil și păstrăm marja de adaos comercial tot la un minim pentru a putea face un profit rezonabil (ce ne plătește cheltuielile firmei, taxele și impozitele și a ne ajuta să ne dezvoltăm). Am vândut Extract Pur de Vanilie sub prețul de cost o bună perioadă de timp pentru a putea rămâne pe piață în vreme ce prețul vaniliei a crescut cu 5-700% peste noapte…

Standardul FDA spune clar că nu poate fi etichetat drept extract de vanilie un produs la care nu s-au folosit minim 100 gr. de vanilie / litrul de alcool și la finalul procesului de percolare, produsul finit nu are minim 35% alcool. Suntem întrebați frecvent de ce urmăm un standard ce nu are vreo influență asupra standardelor UE. Răspunsul nostru este mereu ”Pentru că există standarde acolo!”. UE s-a îngrijit doar de regulile standard de igienă ale procesului de fabricație și de trasabilitatea ingredientelor și acelea sunt momentan standardele UE pentru extractele naturale… Activăm pe o piață în care produse cu 10 sau 100 gr. de vanilie/litrul de alcool sunt tratate similar. Deși există o diferență enormă, extractele naturale pe bază de alcool sunt tratate la fel ca cele în care se folosește zahăr invertit… Acestea sunt standardele UE în acest moment.

Credem însă că, într-o piață liberă, cumpărătorul va alege calitatea și cel mai bun  raport calitate/preț și de aceea, pentru că dorim să-l urmăm pe cel mai bun de pe piață (Nielsen Massey) ce se supune regulilor FDA, trebuie să urmăm același standard ca ei și să încercăm să-i depășim la calitatea produselor și prețul produselor noastre să fie cu adevărat rezonabil pentru piața din România. Dorim să creăm un brand care să reziste și să prevaleze și nu o afacere care dispare la fel de repede precum crește.

Am putea folosi mai puțină vanilie per litrul de alcool? Desigur! UE nu ne împiedică! Am putea folosi alte ingrediente pentru a adăuga aromă extractului nostru (vanilină artificială, caramel, etc.)? Standardele UE nu ne împiedică în vreun fel!

Am ales însă să-i urmăm pe cei mai buni și să facem cel puțin la fel de bine ca ei pentru că, atunci când te inspiri de la Nielsen Massey și speri să te bați cu o firmă de 100 de ani, te bați cu 100 de ani de tradiție și experiență. Ceva fac ei bine și sperăm ca firma noastră să sărbătorească 100 de ani de activitate. Lucrăm la asta!

Până la urmă cât de concentrat este Extractul de vanilie?

O lingură de extract de vanilie (15 ml.) este echivalentul unei păstăi de vanilie. Recomandarea noastră (și nu numai a noastră) este de a folosi o lingură de extract de vanilie la fiecare 500 gr,/ml. de compoziție pentru o concentrație acceptabilă. O păstaie de vanilie deci pentru fiecare 500 gr./ml. de compoziție.

Constatăm că multe rețete, majoritatea traduse mai mult sau mai puțin corect, recomandă o linguriță extract de vanilie pentru orice cantitate de ingrediente, O liguriță (5 ml.) reprezintă o treime de păstaie de vanilie și ne este greu să înțelegem cum o asemenea combinație poate avea o aromă acceptabilă.

Extractul de vanilie nu poate fi mai concentrat decât păstăile de vanilie din care este produs și dacă ar fi, ori ar trebui să plătiți mult mai mult pentru un produs cu concentrație mai mare (2x, 3x, etc.) ori produsul nu este natural și conține arome artificiale sau potențiatori de aromă la fel de artificiali. Puteți însă să cumpărați arome sau esențe de vanilie artificială în acest scenariu. Esența de vanilie este obținută din extract de coajă de copac și de aceea este foarte ieftină. Coaja de copac costă puțin în vreme ce pentru păstăile de vanilie plătim 350-400€ / kg. (inclus transportul și TVA).

Atunci de unde aceste diferențe de feedback? Cum pot unii lăuda produsul în vreme ce alții se declară nemulțumiți?

Nu avem un răspuns ci doar bănuieli… În timp, am primit feedback negativ de la persoane care nu au mai folosit vreodată păstăi de vanilie sau extract de vanilie sau de la persoane ce folosesc extractul de vanilie cu picătura pentru că au impresia că extract=concentrat. Poate nu am reușit să comunicăm toate aceste lucruri într-un mod clar și fără echivoc și acest articol se dorește a fi un prim pas în această direcție.

O lingură de extract de vanilie = O păstaie de vanilie!

Cât doriți să folosiți în rețete este alegerea Dumneavoastră! Sugestia noastră este să folosiți o lingură de extract de vanilie pentru fiecare 500 gr./ml/ de compoziție.

2 Comments
 • Iuliana
  Posted at 07:24h, 09 decembrie Răspunde

  Foarte bine explicat! Mulțumim pentru informații.
  Eu aș mai avea o explicație – de fapt e o constatare personală: după ce ani de zile ai folosit esențele naturale din supermarket, papilele tale gustative sunt obișnuite să fie agresate cu acele arome exagerat de intense. Când pui esență de orice într-o cremă pentru prăjituri, află toți vecinii de pe scară că gătești!
  E greu să treci de la esența chimică cumpărată de la chioșcul din colțul blocului la extract natural. La început nici aroma, nici mirosul nu te vor satisface. E nevoie de perseverență și de timp să îți recalibrezi gustul și așteptările, ca să poți apoi aprecia finețea și complexitatea unei arome naturale.
  Spun asta pentru că eu însămi am trecut prin procesul acesta. Tentația să mă întorc la esența de vanilie sau de rom a fost mare de multe ori, mai ales când familia îmi spunea că prăjitura mea nu are gust pentru că folosisem semințe de vanilie în cremă sau rom adevărat. Dar au trecut câțiva ani de când m-am ambiționat să folosesc doar extractele naturale și acum suntem cu toții în extrema cealaltă, nu mai putem suporta gustul de esență de vanilie sau de lămâie sau de esență de rom.
  Ca o comparație, e ca în cazul gospodinelor care nu mai pot face o ciorba normală, doar din carne și legume dacă nu „îi dau gust” cu vegeta sau delikat.
  Extractele voastre sunt exact ce trebuie să fie! Sunt delicate și minunate! Keep up the good work!

  • Cristian Andronie
   Posted at 17:37h, 09 decembrie Răspunde

   Mulțumim mult pentru mesaj! Noi nu am fi putut spune mai bine acest lucru și de aceea apreciem mult comentariul Dumneavoastră! O seară fantastică vă dorim să aveți!

Post A Comment

19 + two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.